sobota, 9 lutego 2013

Sernik z owocami

Zawsze, gdy na to zdjęcie patrzę, kojarzy mi się z wakacjami... 



SKŁADNIKI (na 1 tortownicę 24 cm):
>50 g cukru pudru
>100 g masła
>1 jajo
>szczypta soli
>150 g  mąki
>miąższ z 1/4 laski wanilii
>skórka starta z 1/2 cytryny
MASA SEROWA
>1 i 1/4 kg białego sera twarogowego
>3 łyżki mąki
>200 g cukru
>1 opakowanie cukru waniliowego
>2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
>2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
>5 jaj
> 2 zółtka (M)
WARSTWA WIERZCHNIA
>250 g truskawek
>2 kiwi
>1/2 mango
>1 puszka mandarynek w zalewie o wadze 175 g
>1/2 opakowania galaretki żelującej (białej)
PONADTO
> tłuszcz do smarowania formy
>mąka do podsypywania
> papier do pieczenia


* Przesiać mąkę, wbić jajo, dodać cukier puder, masło, sól, mąkę, miąższ wanilii i skórkę z cytryny. Szybko zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175*C. Biały ser przetrzeć przez sitko, połączyć z przesianą mąką, cukrem pudrem oraz waniliowym, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, utrzeć mikserem na gładką, jednolitą masę, dodając stopniowo całe jaja i żółtka.

* Tortownicę wysmarować tłuszczem, Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone, kruche ciasto na grubość ok.3 mm, nadając mu kształt koła. Ścianki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wycinając uprzednio pasek papieru o szer. 10 cm. Kruche ciasto przenieść na wałku na tortownicę, starannie ją wylepić, formując przy tym nieco wyższy brzeg. 

* Na przygotowanym spodzie rozsmarować masę serową, powierzchnię wygładzić szerokim nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 75 minut. Pod koniec pieczenia przykryć ciasto arkuszem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumieniło. 

* Opłukać truskawki, osuszyć na ściereczce, usunąć szypułki, i przekroić na połówki. Zdjąć skórkę z kiwi i mango, owoce podzielić na cząstki. Mandarynki osączyć na sitku. Upieczony sernik dobrze schłodzić, a następnie równomiernie udekorować owocami. Przygotować galaretkę żelującą wg przepisu na opakowaniu. Warstwę owoców zalać cienko galaretką, sernik odstawić w chłodne miejsce. 

DOBRA RADA:
Serniki można piec, wykorzystując także inne produkty mleczne, np. zastępując porcję twarogu bądź sera twarogowego 200 g kwaśnej śmietany lub 300 g kefiru albo taką samą ilością ricotty. Dzięki tej modyfikacji sernik nabierze delikatnie kwaskowatego smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz