wtorek, 22 kwietnia 2014

Gulasz hiszpański


Choć podobno nikt nie słyszał o tej potrawie w samej Hiszpanii, a przynajmniej nie w rejonie Alcali de Henares, ze względu na imbir i curry, które nie są tam popularnymi przyprawami... Ja jednak właśnie dla tych składników z ananasem włącznie polecam tę potrawę, którą wypróbowałam już dawno, jako jedno z moich pierwszych dań. 



SKŁADNIKI:
> 80 dag schabu (może być też pierś z kurczaka)
> 2 łyżki oleju
> 2 cebule
> 3 pomidory
> 1 czerwona papryka
> 1 puszka ananasa
> 3 ząbki czosnku
> posiekany świeży imbir (zastąpiłam sproszkowanym)
> curry, sól, pieprz

Cebulę obrać, drobno pokroić, na rozgrzanej patelnii zeszklić, dodając zmiażdżony czosnek. Mięso pokroić na małe kawałki, obsmażyć na tłuszczu. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, a obrane pomidory w plasterki. Warzywa dodać do mięsa i dusić razem 45 min, co jakiś czas mieszając. W połowie duszenia dodać pokrojony w drobne cząstki ananas wraz z zalewą. 


Posypać solą i pieprzem, dodać imbir i curry. Dusić jeszcze ok. 5 min. 


Potrawę podawać z ryżem( do zabarwienia go na żółto użyłam hiszpańskiego proszku o nazwie Colorante Alimentario) 


lub ze świeżym pieczywem. Do popicia można wybrać białe wino.


Rzadko kiedy gotuję coś dwa razy, ale do tego przepisu wracam co jakiś czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz