czwartek, 14 maja 2015

Wariacje na temat truskawek

Dziś znów dwa przepisy: 
dla tych,co lubią makaron lub dla tych,co wolą ryż. 

MAKARON Z TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI:
> O,5 kg makaronu świderki
> 500 g truskawek 
> 1/2 szklanki śmietany 18 %
> cukier lub cukier waniliowy 

Ugotować makaron. Odłożyć parę truskawek do ozdobienia dania. Resztę zmiksować 



lub w całości podgrzać, ale nie gotować. Dodać cukier. Wymieszać ze śmietaną. 

Polać makaron sosem truskawkowym.




RYŻ Z TRUSKAWKAMI PO TAJSKU


SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 
> 2 torebki ryżu
> 500 g truskawek
> 2 białka 
> 5 łyżek cukru pudru
> łyżka mąki ziemniaczanej
> tłuszcz 
> szklanka bitej śmietany
> ewentualnie: szklanka mleczka kokosowego 

Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleczka. Umyć i odszypułkować truskawki, pokroić je na kawałki. 


Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. 
Na jego dnie ułożyć warstwę ryżu (ok.1/3 porcji), na to połowę pokrojonych truskawek. Posypać 2 łyżkami cukru pudru. 


Przykryć kolejną warstwą ryżu, resztą truskawek, znów posypać 2 łyżkami cukru pudru i dać trzecią warstwę ryżu.
Ubić z białek sztywną pianę. Pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć masę na ryż.


 Zapiekać ok. 50 min w temp. 160 *C. Podawać z bitą śmietaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz