wtorek, 26 maja 2015

Dzień Matki

Dziś mamy Dzień Mamy - więc serce Jej dam.

CIASTO TRUSKAWKOWE IRMY


SKŁADNIKI:
BISZKOPT: 
> 4 jaja
> 4 łyżki mąki tortowej
> 4 łyżki cukru (może być c.puder)
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
MUS TRUSKAWKOWY:
> 800 g truskawek
> 1 galaretka truskawkowa
> 2 łyżki żelatyny
> 1 łyżka cukru pudru
MASA CYTRYNOWA:
> 500 ml śmietany 30 % (ja wzięłam 2 opak.Śnieżki plus mleko)
> 1 galaretka cytrynowa
> 1,5 łyżki cukru pudru
>  1 śmietan-fix 

1) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka, ciągle miksując. 


Do masy żółtkowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i gotowe ciasto wlać do blachy 23 x 28 wyłożonej papierem do pieczenia. (Brzegi blachy z serca posmarowałam dodatkowo masłem). Piec ok. 30 min w temp. 180 *C. 
2) Truskawki zmiksować i zagotować w rondelku z cukrem,


wyłączyć gaz. Dodać sypką galaretkę truskawkową i energicznie mieszać, masę schłodzić do temp. pokojowej.


Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (1/4 szklanki), lekko schłodzić, dodać do niej trochę musu, zamieszać i wlać do pozostałych truskawek, mieszając całość jeszcze przez chwilę. Gdy mus zacznie tężeć (włożyć na ok.30 min do lodówki), wyłożyć go na wystudzony biszkopt.


Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3) Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę.


Miksować dość energicznie, aby galaretka dobrze połączyła się ze śmietaną. Należy pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, żeby nie zważyła się śmietana. Gotową, ubitą śmietanę wyłożyć na zatężały mus, wyrównać i wstawić do lodówki.


Dziś rano zrobiłam dekorację z czekoladowych serduszek i pozostałych truskawek.


Prawda, że wygląda apetycznie? :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz