wtorek, 5 maja 2015

Curry z ziemniaków i fasolki + aloo saag

Dzisiaj postanowiłam zamieścić dwa przepisy. "Wariacje" na temat ziemniaków - czyli z jednej strony ziemniaki z fasolką, a z drugiej - ziemniaki ze szpinakiem. Taka miła odmiana dla tych, którym znudziło się tradycyjne danie goszczące w naszych polskich domach - czyli gotowane ziemniaki z dodatkiem co najwyżej soli ;) 

CURRY Z ZIEMNIAKÓW I FASOLKI 


SKŁADNIKI:
> 500 g małych (młodych) ziemniaków
> 250 g zielonej fasolki szparagowej
> 15 g masła
> 3 łyżki oleju słonecznikowego 
> 2 małe (zielone) papryczki chili
> 1/2 łyżeczki nasion kminu 
> 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
> 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
> ząbek czosnku
> sól

1) Oskrobać ziemniaki i pokroić w grube plasterki. Umyć fasolkę, obciąć końce i pokroić na kawałki o długości ok. 2,5 cm. (ja odsączyłam gotową fasolkę ze słoika). 
2) Rozgrzać masło i olej na dużej, płytkiej patelni na dużym ogniu. Kiedy masło zacznie skwierczeć, dorzucić papryczki chili w całości, ziarna kminu, kurkumę i garam masalę. 


Wycisnąć na patelnię obrany czosnek. Smażyć, mieszając, 30 sekund. 
3) Wrzucić na patelnię ziemniaki, doprawić solą do smaku. Mieszać, aż całe pokryją się tłuszczem. 
4) Dorzucić fasolkę, 


wymieszać, przykryć patelnię i smażyć 15 min na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. 



Danie jest gotowe, gdy ziemniaki są miękkie. Do ryżu dodałam hiszpańskiego barwnika Colorante Alimentario.




ALOO SAAG - CZYLI ZIEMNIAKI ZE SZPINAKIEM 


SKŁADNIKI:
> 100 g szpinaku ( 2 garści)
> 1/2 kg (młodych) ziemniaków ( pociętych w ćwiartki i obgotowanych przez 8-10 min, nie rozpadające się)
> 1 szalotka lub cebula
> 2 łyżki oliwy lub oleju
> 1-2 cm czerwonego chili w plasterkach (użyłam sproszkowanego)
> 2 ząbki czosnku (plasterki)
> 1 łyżeczka imbiru
> szczypta curry
> szczypta garam masala
> 1- 2 łyżki masła
> 1/2 pęczka kolendry (użyłam suszonej)
> sok z limonki (opcjonalnie)
> sól (morska)

Rozgrzać olej na średnim ogniu, podsmażyć czosnek i cebulę przez 2-3 min, aż będą miękkie. Dodać imbir, chili i resztę przypraw, podsmażyć przez 1 min,


 dodać ziemniaki, żeby się podgrzały. Szpinak poszatkować. 



Następnie włożyć masło, a kiedy się roztopi, dodać szpinak i kolendrę.


 Posolić i zmniejszyć ogień, poczekać aż szpinak się zeszkli, wlać sok z limonki. Wymieszać i podawać. 

Waszym zdaniem, które danie jest smaczniejsze- pierwsze, czy drugie? 

3 komentarze:

  1. wow, bardzo apetycznie wszystko sie prezentuje! :-) Buziaki Kochana
    Moze wspolna obs? zacznij i daj znac:

    http://nataliazarzycka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda naprawdę smakowicie!

    teenageladym.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do wypróbowania tych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń