niedziela, 10 lutego 2013

Deser z migdałami

                                          Przepyszny :) Polecam!


SKŁADNIKI:
>5 dag migdałów, orzechów laskowych lub włoskich
>2 łyżki cukru
>2 łyżki miodu
>filiżanka śniadaniowych płatków kukurydzianych
>4 połówki brzoskwiń z puszki(albo więcej, zależy), mogą też być morele
>150 ml jogurtu naturalnego lub twarożku waniliowego

* Migdały zalać gorącą wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godzinę. Zdjąć skórkę, posiekać. Do małego rondelka wsypać cukier, podgrzewać aż się upłynni i zrumieni, dodać łyżkę wody i miód, podgrzewać dalej mieszając, by całość się rozpuściła.


* Wsypać posiekane migdały i pokruszone płatki kukurydziane, wymieszać przestudzić. 


* Połówki brzoskwiń osączyć z zalewy, na spód każdej szklanki włożyć połówkę owocu.


* Na to położyć warstwę jogurtu lub serka waniliowego, potem masę migdałową, znów owoce i warstwę jogurtu.


* Deser można ozdobić pozostałą masą migdałową i owocami, ewentualnie listkiem mięty lub melisy, można posypać posiekanymi orzeszkami.

SMACZNEGO :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz