piątek, 14 marca 2014

Zupa z soczewicy po arabsku

Pysznie i zdrowo


SKŁADNIKI:
> 2 szklanki czerwonej soczewicy
> 7 dużych cebul (ja wzięłam 4.5)
> 7 ząbków czosnku
> łyżeczka mielonej kurkumy
> 4 łyżeczki mielonego kminku
> oliwa z oliwek
> 7 szklanek rosołu z kury
> sól
> 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić mielonym pieprzem)

* Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą, zagotować. Dusić bez przykrycia 9 min. Odcedzić, odstawić. 


* Cebule obrać i drobno posiekać. W wysokim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić na nią 6 posiekanych cebul oraz 7 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, kurkumę i kminek.


Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru.

* Dołożyć soczewicę, rosół i 3 szklanki wody.


Posolić, doprawić do smaku czarnuszką lub pieprzem. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem 40 min. 


Resztę cebuli podsmażyć na oliwie-ma być chrupka, a nie przypalona. Posypać nią gotowe porcje zupy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz