wtorek, 10 lutego 2015

Lazurowe zapomnienie

Czy nie tęsknicie już za latem? Za krystalicznie niebieskim morzem, rajskimi egzotycznymi wyspami otoczonymi błękitną laguną? To ciasto pozwoli Wam na chwilę zapomnienia :) 


SKŁADNIKI:
> 4 jaja
> 3/4 szklanki cukru
> 15 dag mąki
> 1/2 opakowania cukru waniliowego
> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> galaretka niebieska "Wodzisław"

> ewentualnie aromat do nasączenia biszkoptu (może być też kawa, herbata, czy sok z cytryny)




Białka ubić na sztywno dodając na początku ubijania szczyptę soli. Do ubitej piany dosypywać po łyżce cukru , dalej ubijając. Następnie wrzucić po jednym żółtku, ubić. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180*C), piec ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. 




Polecam wykorzystać większą tortownicę, bo ja musiałam przekroić biszkopt na pół, tak duży wyrósł. Można udekorować owocami na środku, tak aby przywodziły na myśl wyspę i zalać dookoła biszkopt tężejącą niebieską galaretką.



Przepis pochodzi z opakowania niebieskiej galaretki Wodzisław. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz