wtorek, 18 marca 2014

Omlet z curry po indyjsku

Uwielbiam kuchnię indyjską, pełną wspaniałych zapachów przypraw i smaków :) Podobnie jak kuchnia meksykańska ma wiele do zaoferowania.


SKŁADNIKI:
FARSZ:
> papryka
> papryczka chili
> 3 dymki
> 20 dag pieczarek
> cukinia
> 5 cm świeżego imbiru (zastąpiłam sproszkowanym)
> 20 dag jogurtu naturalnego 
> 2 łyżki posiekanej kolendry
> 3 ząbki czosnku
> łyżka soku z cytryny
> 2 łyżki curry
> 1/2 łyżeczki kurkumy
> 2 łyżki oleju 
> kminek
> cynamon
> sól, pieprz
OMLET:
> 4 jajka
> 2 łyżki mąki
> 2 łyżki śmietany
> papryczka chili
> cebula
> 2 łyżki posiekanej kolendry
> curry, sól, pieprz


* Oczyszczone dymki, czosnek, paprykę i 1 papryczkę chili posiekać. Pieczarki i cukinię pokroić na plasterki. Na rozgrzanym oleju przez 1 min smażyć starty imbir, mieloną kolendrę, kminek, 3/4 curry, kurkumę oraz szczyptę cynamonu.


Włożyć warzywa i mieszając, smażyć dalej 4 min. Doprawić solą i pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem 10 min.


* Jajka wbić do miski i lekko ubić widelcem. Dodać drobno posiekane cebulę i chili, świeżą kolendrę. Doprawić curry, solą i pieprzem. 


Na patelni rozgrzać masło i usmażyć 2 omlety. Obłożyć warzywnym nadzieniem, zwinąć. Polać jogurtem doprawionym curry, solą i pieprzem.


PALCE LIZAĆ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz