wtorek, 18 marca 2014

Czekoladowa pychotka po karaibsku



SKŁADNIKI:
> 3 szklanki mąki
> 25 dag margaryny
> szklanka cukru
> 2 jajka 
> 4 żółtka
> 3 banany 
> 3 łyżki proszku do pieczenia
> 45 dag gorzkiej czekolady 
> 300 ml mleka
DO DEKORACJI:
> opakowanie polewy czekoladowej ( a nawet 2)
> kilka sztuk gotowych dużych płatów czekoladowych


* Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wymieszać z mlekiem, odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.


* Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując, dodać banany oraz ciepłą margarynę.


Gdy powstanie puszysta masa, dodać czekoladę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka.


* Formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto. Piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni. Boki i wierzch ostudzonego ciasta udekorować polewą czekoladową oraz płatami czekoladowymi.


 Ja dodatkowo użyłam kolorowej posypki cukrowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz