środa, 10 czerwca 2015

Kurczak curry z zielonymi bananami

Przepis ten najprawdopodobniej pochodzi z Malezji. Poza bananami, ciekawym składnikiem tej potrawy są orzechy nerkowca, które spróbowałam po raz pierwszy. Bogate w wiele składników odżywczych nadają potrawie egzotyczny smak lata.


SKŁADNIKI:
> pół łyżeczki zmielonej kurkumy
> sól
> 4,5 zielonych bananów obranych
> 2 łyżki oleju roślinnego
> 2 zielone cebulki posiekane
> 1,5 łyżeczki drobno startego imbiru
> 2 małe świeże czerwone papryczki chili bez nasion lub łyżeczka proszku chili
> 3/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietana wymieszana z wiórkami kokosowymi + odrobina mleka
> 3/4 łyżeczki cynamonu
> 22 g rodzynek sułtanek
> 15 g (pieczonych) orzechów nerkowca 
> 2 filety z piersi kurczaka, pokrojonych na cienkie paseczki


1) Zmieszać sól z kurkumą i mieszanką natrzeć banany. W woku na średnim ogniu rozgrzać olej, wrzucić banany i smażyć, mieszając, przez 5 min, aż zbrązowieją. Wyjąć i osączyć z tłuszczu.


2) Do woka wrzucić zieloną cebulkę, imbir, papryczki chili i smażyć, mieszając przez 2 min lub do momentu, gdy składniki będą miękkie. Cały czas mieszając, wlać mleczko kokosowe, wrzucić cynamon, rodzynki, orzechy nerkowca i kurczaka.


Doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli użyliśmy laski cynamonu, przed podaniem należy ją wyjąć.


2 komentarze:

  1. Mam mega wielką ochotę na tą potrawe, Ewo :) Zachwyca mnie jej oryginalnosc i te składniki - w sumie wszystkie sa moimi ulubionymi :D
    Ale w najbliższa sobote robimy z Chłopakiem spaghetti, bo kupilam w Lidlu (Włoski tydzień trwa) taki dwa razy dłuższy makaron ,,al pomodori":) No i oliwki do sosu trzeba by wkomponowac... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie słyszałam o tygodniu włoskim, ale wiem, że dla Ciebie to gratka :) Muszę tam zajrzeć, może mają jakąś gazetkę z ciekawymi przepisami. Oliwki... kiedyś za nimi nie przepadałam, ale teraz zajadam się nimi, szczególnie jeśli połączone są z białym serkiem sałatkowym. Spodziewam się Twojej potrawy na blogu :)

      Usuń