środa, 24 czerwca 2015

3 różne przepisy na knedle z truskawkami

Póki jest sezon i mamy pod dostatkiem truskawek, które są coraz tańsze warto wypróbować te 3 przepisy. Różnica w składnikach polega na tym, że pierwsze zrobione są głównie z mąki, kolejne z ziemniaków i mąki, a ostatnie z mąki połączonej z białym serem. 

1. KNEDLE Z TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI:
> 25 dag pszennej mąki
> 3 łyżki świeżego masła
> 3 żółtka
> 12 dag tartej bułki
> pół szklanki słodkiego mleka
> 50 dag truskawek
> szczypta soli


Żółtka utrzeć z masłem na gładką, puszystą masę. Wsypać tartą bułkę, wlać mleko, dodać szczyptę soli i przesianą mąkę, z wymienionych produktów utrzeć elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie obeschło, odłożyć w chłodne miejsce. Truskawki przebrać, opłukać, dokładnie osączyć, oberwać szypułki. 
Z ciasta formować nieduże placuszki, kłaść na nie po 2-3 truskawki, starannie zlepić brzegi ciasta.


 Kłaść knedle na lekko posolony wrzątek, gotować 2 min od wypłynięcia. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć. Podawać polane masłem, posypane cukrem i cynamonem lub polane śmietaną, można też polać knedle pokrojonymi i krótko podsmażonymi owocami lub galaretką owocową. 


2. KNEDLE ZIEMNIACZANE Z TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI:
> 60 dag ugotowanych ziemniaków
> 30 dag mąki pszennej
> 2 jajka
> 50 dag truskawek
> sól
> śmietana do polania lub tarta bułka i masło do okraszenia

Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, odsączyć. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zemleć w maszynce, dodać mąkę, jajka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy 3-4 cm i pokroić na kawałki grubości ok. 3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć na nim truskawkę i zawinąć, formując kuliste knedle. 




Kluski wkładać partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 3-4 min od ponownego jej zawrzenia. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć. Podawać polane śmietaną lub zrumienioną na maśle tartą bułką. 

3. KNEDLE TWAROGOWE Z BUŁECZKĄ



SKŁADNIKI:
> 50 dag tłustego białego sera
> 2 jajka
> 20 dag mąki
> 16 dużych truskawek ( lub innych owoców)
> 4 - 5 łyżek masła 
> 2 łyżki tartej bułki
> 2 łyżki cukru
> skórka otarta z połowy cytryny
> cynamon
> sól


Twaróg starannie utrzeć z jajkami, skórką cytrynową oraz szczyptą soli. Następnie do masy serowej dodać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto podzielić na 16 kawałków. Truskawki rozmrozić, a świeże opłukać i osączyć. Kawałki ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na cienkie placuszki. Na każdym ułożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, formując knedle.


 Włożyć do osolonego wrzątku, zamieszać i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, aż knedle wypłyną. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową. Polać bułką zrumienioną na rozgrzanym maśle. Posypać cukrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz