piątek, 15 marca 2013

Kurczak w czekoladzie po meksykańsku

Wyśmienity, polecam! :)


SKŁADNIKI:
> 4 filety z piersi kurczaka
> 1/3 szklanki mąki
> 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
> 2 łyżeczki oliwy
> 2 dag masła
> mała cebula
> 2 łyżeczki kakao
> 2 łyżeczki cukru (brązowego)
> 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
> 1/4 szkl. czerwonego wina
> szklanka rosołu z drobiu
> łyżka kwaśnej śmietany
> 1/3 szklanki rodzynek (ja dałam więcej, bo dodają smaku ryżowi)
> prażone płatki migdałowe
> sól, pieprz

*Wymieszać mąkę z cynamonem (łyżeczkę odłożyć), lekko obtoczyć w niej kurczaka. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, usmażyć mięso na złoty kolor. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. 
*Do rondla włożyć posiekaną cebulę, kakao, cukier, koncentrat i mieszając, smażyć na wolnym ogniu. Stopniowo wlewać czerwone wino i rosół.


Mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Dodać sól, pieprz.
* Pozostałą mąkę z cynamonem wymieszać ze śmietaną, wlać do sosu. Dodać rodzynki i gotować 2 minuty, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia.


Kurczaka włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem, nakryć i piec 20 min w 180 stopniach. Gotowe porcje posypać migdałami. 

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Kurczak z czekoladą to coś, czego od dawna chcę spróbować. Może w końcu się odważę na takie połączenie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń