poniedziałek, 11 marca 2013

Bananiak

Proste ciasto, ale za to jaki smak! Mam przepis na dwa ciasta bananowe i składniki ich są praktycznie porównywalne. Bananowiec tym różnił się od Bananiaka, że składał się ponadto z kaszy manny. Jednakże myślę, że zawartość sody, mleka i cukru waniliowego w Bananiaku przesądziła o jego smaku. Pozostałe składniki dla obu ciast są takie same. Polecam  Bananiaka :)


SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
12 i 1/2 dag margaryny lub masła
75 dag dojrzałych (ale nie przejrzałych) bananów
2 jajka 
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
sok z cytryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Sodę wymieszać z mlekiem. Letnią margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, następnie nadal ucierając, dodawać po jednym jajku oraz po łyżce mąki z dodatkami i mleko z sodą. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem, skrapiając sokiem z cytryny. Połączyć z ciastem i dobrze wymieszać. Formę keksową natłuścić i wysypać tartą bułką, przełożyć ciasto i wstawić na 40 min do nagrzanego piekarnika (180 * C).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz