wtorek, 23 grudnia 2014

Piernik warszawski

Mmm... Jak ja lubię korzenną przyprawę. W całym domu unosi się zapach piernika. 


SKŁADNIKI:
> 2 szklanki mąki tortowej
> 1 i 1/2 szklanki cukru
> 3/4 szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego
> 4 jajka
> 4 szklanki świeżo utartej marchewki
> 1 cukier waniliowy
> 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
> 1 łyżeczka soli
> 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> po 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków lub 1 i 1/2 torebki przyprawy piernikowej
> 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub rodzynek
> tłuszcz i tarta bułka do formy

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sypkie przyprawy i sodę. 


Jako, że miałam tylko jedno opakowanie przyprawy piernikowej i w dodatku niecałe, dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu. 


Cukier razem z cukrem waniliowym zmiksować z olejem i całymi jajkami (wbijać po jednym).


Stale mieszając, dodawać mąkę z przyprawami, dobrze wyrobić. 


Wymieszać z utartą na tarce z małymi otworami marchewką.


Dodać obtoczone w mące orzechy lub rodzynki. 


Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C) na ok. 60 min. 


Wierzch ciasta polałam lukrem czekoladowym. 


Wesołych Świąt! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz