SKŁADNIKI:
> 2 szklanki mąki tortowej
> 1 i 1/2 szklanki cukru
> 3/4 szklanki oleju sojowego lub słonecznikowego
> 4 jajka
> 4 szklanki świeżo utartej marchewki
> 1 cukier waniliowy
> 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 1 łyżeczka soli
> 1 łyżeczka sody oczyszczonej
> po 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i mielonych goździków lub 1 i 1/2 torebki przyprawy piernikowej
> 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub rodzynek
> tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sypkie przyprawy i sodę.
Jako, że miałam tylko jedno opakowanie przyprawy piernikowej i w dodatku niecałe, dodałam jeszcze pół łyżeczki cynamonu.
Stale mieszając, dodawać mąkę z przyprawami, dobrze wyrobić.
Wymieszać z utartą na tarce z małymi otworami marchewką.
Dodać obtoczone w mące orzechy lub rodzynki.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180*C) na ok. 60 min.
Wierzch ciasta polałam lukrem czekoladowym.
Wesołych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz