czwartek, 25 grudnia 2014

Gołąbki po żydowsku

U mnie w tym roku na świątecznym stole nietypowo-zamiast pierogów, pojawiły się gołąbki. Nie z mięsem, jakby się wydawało, ale na słodko. Skusił mnie cynamon połączony z ryżem, który zawsze dobrze smakuje. Na moim stole wigilijnym nie było tradycyjnie 12 potraw, ale wszystkie, które przyrządziłam po raz pierwszy - udały się, z czego bardzo się cieszę. 


SKŁADNIKI:
> 1 średnia główka białej kapusty 
> 2 jajka
> 3 cebule
> 20-30 dag ryżu (2-3 torebki)
> 15 dag rodzynek
> 4 łyżki masła
> 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> sok z 1 cytryny
> 2 łyżeczki cukru
> duża szczypta cynamonu
> grzybowa kostka rosołowa
> 1/2 szklanki gęstej śmietany
> sól
> pieprz

Kapustę oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Włożyć ją na chwilę do osolonego i ocukrzonego wrzątku lub ugotować na parze-żeby liście zmiękły, ale się nie rozgotowały. Główny, wypukły nerw liścia lekko rozbić trzonkiem noża - łatwiej będzie zwijać gołąbki. Ryż gotować w rosole z kostki 10 min, odsączyć. Jedną cebulę utrzeć na tarce o małych otworach, pozostałe pokroić w cienkie plasterki. Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osuszyć. Jajka ubić ze szczyptą soli i pieprzu, 


wymieszać ze startą cebulą, 


ryżem i połową rodzynek. 


Na każdy liść kapusty nakładać łyżkę farszu, zwijać gołąbki. 


W płaskiej formie do zapiekania (ja najpierw zrobiłam w patelni) stopić masło, obsmażyć gołąbki na złoty kolor,


 wyjąć, a na tłuszczu udusić cebulę, włożyć gołąbki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwoma łyżkami zimnej wody, dodać dwie szklanki wrzącej wody, doprawić sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i łyżeczką soli. Zalać sosem gołąbki, 


posypać pozostałymi rodzynkami. 


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 *C, wstawić gołąbki i piec godzinę.(w zależności czy kapusta będzie miękka) Przed podaniem polać śmietaną. 


Na stole zapachniało cynamonem. Był składnikiem zarówno piernika jak  i gołąbków, które idealnie komponowały się ze sobą smakowo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz