wtorek, 21 października 2014

Kabaczek z warzywami na ciepło po meksykańsku

Albo inaczej: Chayote z warzywami. Chayote jest blisko spokrewnione z kabaczkiem, czy cukinią, ale jako, że nie występuje u nas to tropikalne warzywo, zastąpiłam je kabaczkiem, który sprawił mi wiele problemów. Ma bardzo twardą skórę, więc nawet musiałam go potraktować tasakiem... 


SKŁADNIKI:
>2 chayote lub 1 kabaczek
> cukinia
> 3 pomidory
> po 3/4 szklanki fasoli i kukurydzy z puszki
> 2 ostre papryczki
> cebula
> ząbek czosnku
> sól
>pieprz
> liście kolendry
> 2 goździki
> cynamon
> 4 łyżki oliwy 


Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać rozgniecione goździki, cynamon, posiekane pomidory, papryczki i kolendrę.


Podlać wodą, dusić 5 min. 
Dodać kawałki obgotowanego kabaczka i cukinii.


Wsypać osączoną fasolę i kukurydzę.


Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz