SKŁADNIKI:
>50 dag mięsa mielonego
> 2 kabaczki (zamiennie bakłażan lub cukinia)
> 4 pomidory
> 3-4 cebule
> 2 strąki papryki
> 2 łyżki oliwek
> 20 dag sera żółtego
> 3 ząbki czosnku
> 3 gałązki rozmarynu
> 1/2 pęczka natki
> sól
> pieprz
> pieprz cayenne
> oliwa
> masło do formy
* Kabaczki pokroić w poprzek w plastry, przesmażyć na oliwie. Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w paski paprykę, smażyć 5 min.
Dołożyć mięso mielone (ja to zrobiłam na drugiej patelni), a po mniej więcej 10 min, gdy mięso się "rozsypie", dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i pestek, oliwki,
rozmaryn (zastąpiłam suszonym),
sól, pieprz czarny i cayenne. Smażyć 5 min.
* Żaroodporną formę wysmarować masłem. Układać na przemian warstwy kabaczka i mięsa (ostatnia z kabaczka). Posypać startym serem (ja wolałam przykryć w całości-ładniej wygląda ;))
i posiekaną natką. Zapiekać 20 min w 200 stopniach.
PALCE LIZAĆ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz