sobota, 23 listopada 2013

Musaka z bakłażanów po grecku

W oryginale jest to Musaka z kabaczków po grecku, ale kabaczki z powodzeniem możemy zastąpić bakłażanem lub cukinią. Kroi się je w kostkę i przesmaża 10 min razem z papryką. Podaję przepis dla zwolenników kabaczka: 


SKŁADNIKI: 
>50 dag mięsa mielonego
> 2 kabaczki (zamiennie bakłażan lub cukinia)
> 4 pomidory
> 3-4 cebule
> 2 strąki papryki
> 2 łyżki oliwek
> 20 dag sera żółtego
> 3 ząbki czosnku
> 3 gałązki rozmarynu
> 1/2 pęczka natki
> sól
> pieprz
> pieprz cayenne
> oliwa
> masło do formy


* Kabaczki pokroić w poprzek w plastry, przesmażyć na oliwie. Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w paski paprykę, smażyć 5 min. 


Dołożyć mięso mielone (ja to zrobiłam na drugiej patelni), a po mniej więcej 10 min, gdy mięso się "rozsypie", dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i pestek, oliwki,


rozmaryn (zastąpiłam suszonym),


sól, pieprz czarny i cayenne. Smażyć 5 min.

* Żaroodporną  formę wysmarować masłem. Układać na przemian warstwy kabaczka i mięsa (ostatnia z kabaczka). Posypać startym serem (ja wolałam przykryć w całości-ładniej wygląda ;))


i posiekaną natką. Zapiekać 20 min w 200 stopniach.

PALCE LIZAĆ! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz