piątek, 15 listopada 2013

Filety rybne w cieście piwnym po chińsku

Rzadko robię rybę, ale w tej wersji azjatyckiej z chrupiącą skórką jest naprawdę godna polecenia! Ten przepis trochę przypomina ananasy smażone w cieście, które zamieściłam w starszym poście. Również z ananasami smakuje wyśmienicie. 


SKŁADNIKI:
> 80 dag filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)
> 25 dag mąki
> 2 jajka 
> szklanka jasnego piwa
> 2-3 ząbki czosnku
> łyżeczka startego świeżego imbiru
> sok z cytryny
> curry
> sól
> pieprz
> olej do głębokiego smażenia

* Filety opłukać. Sok z cytryny wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu.


Marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 min.
* Zmiksować piwo z jajkami i przesianą mąką na gładkie ciasto (nieco gęstsze niż na naleśniki). 

Wymieszać je ze sporą szczyptą curry o odstawić do napęcznienia na 30 min.


W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto zamieszać, zanurzać w nim kawałki ryby i wkładać partiami na patelnię tak, aby swobodnie pływały w rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron po 3- 4 min. Osączyć na papierowym ręczniku.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz