Rzadko robię rybę, ale w tej wersji azjatyckiej z chrupiącą skórką jest naprawdę godna polecenia! Ten przepis trochę przypomina ananasy smażone w cieście, które zamieściłam w starszym poście. Również z ananasami smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
> 80 dag filetów z dorsza (mintaja lub morszczuka)
> 25 dag mąki
> 2 jajka
> szklanka jasnego piwa
> 2-3 ząbki czosnku
> łyżeczka startego świeżego imbiru
> sok z cytryny
> curry
> sól
> pieprz
> olej do głębokiego smażenia
* Filety opłukać. Sok z cytryny wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, imbirem, szczyptą soli i pieprzu.
Marynatą posmarować filety z dorsza z obu stron i pokroić na paski szerokości 3 cm. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 min.
* Zmiksować piwo z jajkami i przesianą mąką na gładkie ciasto (nieco gęstsze niż na naleśniki).
Wymieszać je ze sporą szczyptą curry o odstawić do napęcznienia na 30 min.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Ciasto zamieszać, zanurzać w nim kawałki ryby i wkładać partiami na patelnię tak, aby swobodnie pływały w rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron po 3- 4 min. Osączyć na papierowym ręczniku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz