czwartek, 16 kwietnia 2015

Kurczak po hiszpańsku

Jak już jesteśmy w klimacie hiszpańskim, to proponuję Wam to danie. Co prawda nie miałam prawdziwej kiełbasy chorizo, ale ze zwykłą potrawa też była smaczna. Jestem jednak ciekawa jaki smak byłby w oryginalnej wersji, bo z tego co pamiętam, kiedy jadłam ostatni raz chorizo w Hiszpanii to tamta kiełbasa była bardziej twarda od naszej polskiej. 


SKŁADNIKI:
> 2 łyżki oliwy z oliwek 
> 8 udek kurczaka bez kości (ja wzięłam 4)
> 1 średnia czerwona cebula
> 1 ząbek czosnku ( wzięłam 3)
> 1 duża czerwona papryka
> 1 duża żółta papryka 
> 400 g pomidorów pokrojonych z puszki
> 150 ml wytrawnego białego wina
> 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
> 75 g kiełbasy chorizo
> 25 g drylowanych czarnych oliwek 
> sól, czarny pieprz
> natka pietruszki
> bułka 

1) Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym (ja wzięłam po prostu patelnię do duszenia), przeciąć udka na połówki i smażyć na dużym ogniu, aż przyrumienią się na złoty kolor. 
2) Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Obrać i wycisnąć czosnek. Opłukać papryki i pokroić w plasterki. 


Dorzucić warzywa do kurczaka i smażyć, aż będą dość miękkie i lekko przyrumienione.
3) Dodać pomidory, wino, paprykę w proszku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.


 (Zdjąć skórkę z kiełbasy), pokroić ją w grube plastry i dorzucić. Dusić na wolnym ogniu 15 min, żeby mięso nie było surowe. 
4) Pokroić oliwki, dodać je i doprawić potrawę do smaku. Przybrać posiekaną pietruszką. Podawać z bułką. 

Porcja zawiera witaminy  z grupy A, B, C i E. 

4 komentarze:

  1. wygląda przepysznie! tylko zamiast kurczaka wrzuciłabym mieso sojowe ponieważ jestem wegetarianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem sojowym też bym spróbowała. Lubię wszelkie nowości :)

      Usuń
  2. Mniam!:) Na pewno bardzo smaczne, no i na pewno kiedyś spróbuję zrobić, lub kupić, jeśli w końcu do Hiszpanii pojadę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, do Hiszpanii to można wracać, wbrew powiedzeniu, że 2 razy do tej samej rzeki się nie wchodzi.

      Usuń