środa, 10 września 2014

Szarlotka wilanowska

Sezon na jabłka trwa, a ja rozsmakowałam się ostatnio w jabłecznikach... Przepisów na ciasta z jabłkami zebrałam mnóstwo i jak tylko mogę, staram się na koniec tygodnia zrobić inny jabłecznik.



SKŁADNIKI:
>15 dag margaryny
> 15 dag cukru
> 15 dag mąki
> 3 jajka
> podwójna porcja cukru waniliowego
> łyżka gorzkiego kakao
> cynamon
> 1 porcja proszku do pieczenia
> sól
> 6 kwaskowatych jabłek
> cukier puder do posypania
> tłuszcz i tarta bułka do formy 

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem,


dodając po jednym jajku.

Mąkę przesiać ze szczyptą soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia,



dodawać po łyżce do masy maślanej, wyrobić na jednolite ciasto.


2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy


i bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami umyte jabłka.


Przykryć pozostałym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 *C) na godzinę.


Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.


Dla ozdoby, dodatkowo odcisnęłam na cieście czekoladowe serduszka.


Idę zaraz poszukać kolejnych przepisów, a Wam życzę SMACZNEGO ;) 

1 komentarz: