piątek, 10 maja 2013

Ciasto marchewkowe ze Szwajcarii

Smakuje jak toruńskie pierniki-polecam!



SKŁADNIKI NA 1 BLACHĘ (30 x 40 cm):
>500 g marchewki
> 300 g daktyli
> 250 g mąki
> 2 łyżeczki sody
> 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
> 250 g płatków migdałowych
> 350 g brązowego cukru
> 4 jaja (M)
> 1/4 l oliwy z oliwek
KREM:
>250 g mascarpone
> 150 g cukru pudru
> 80 g miękkiego masła
PONADTO:
> papier do wykładania blachy
> sproszkowany cynamon do posypywania 

Marchewki oczyścić, umyć, oskrobać, zetrzeć na tarce o drobnych otworkach.


Daktyle przekroić na pół, usunąć pestki, drobno posiekać.(ja użyłam suszonych i nie było pestek) Przesianą mąkę wymieszać z sodą i z cynamonem. Utartą marchewkę, posiekane daktyle, płatki migdałowe, mąkę wraz z dodatkami oraz cukier połączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym starannie utrzeć. 
Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 *C. Całe jaja ubijać trzepaczką na puszysty krem, dodając po kropelce oliwę z oliwek. Na koniec ubijania dodać krem do masy marchewkowej i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wlać ciasto marchewkowe, powierzchnię wyrównać szerokim nożem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto pozostawić przez 5 min na blasze, żeby odparowało, a następnie "wyrzucić" je na ruszt, usuwając papier i pozostawić na nim do wystygnięcia. (ja nie mam rusztu, więc przerzuciłam na blat stołu odwrotną stroną)
*Przygotować krem: Mascarpone przetrzeć przez sitko(nie radziłabym tyle się bawić ;)) dodać miękkie masło i 150 g cukru pudru, ucierać mikserem na gładką, puszystą masę. Przestudzone ciasto postawić na płaskim talerzu, wierzch posmarować białym kremem,


formując szerokim nożem "fale" na powierzchni kremu. Oprószyć dekoracyjnie cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz