SKŁADNIKI:
> 3 szklanki mąki
> 5 jajek
> 2 szklanki cukru
> 20 dag margaryny
> cukier waniliowy
> 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
> 3 łyżki śmietany
> 5 jabłek (8 małych)
> 2 torebki budyniu
> 2 szklanki mleka
Żółtka posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, margaryną, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną.
Zagnieść ciasto (najlepiej nie dłużej niż 15 min) , oddzielić 1/5 na kruszonkę, włożyć do lodówki.
Z reszty rozwałkować placek i wyłożyć nim blachę.
Owoce pokroić, ułożyć na cieście.
Resztę cukru ubić z białkami, połączyć z ugotowanym budyniem, wylać na owoce.
Posypać kruszonką z odłożonego do zamrażalnika ciasta.
Ja wzięłam trochę większą formę i nie starczyło mi kruszonki na całe ciasto, więc uformowałam ruloniki. Kruszonka nie była też wystarczająco krucha, więc robiąc ciasto za drugim razem skorzystałam z innego przepisu, który zmodyfikowałam, dodając szczyptę cynamonu do smaku :
>10 dag masła
> 10 dag cukru
> 10 dag mąki
> 1 cukier waniliowy
> cynamon
Taką kruszonkę można wymieszać łyżką, a najlepiej ręką, lekko ugniatając palcami.
Piec ok.50 min (w zależności od piekarnika może być dłużej), w temperaturze 200 *C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz