wtorek, 1 lipca 2014

Placuszki z bananami

Szybkie i smaczne danie


SKŁADNIKI:
> 1, 5 szklanki mąki
> 2 jajka
> 1 szklanka kefiru, naturalnego jogurtu lub zsiadłego mleka
> 4 banany
> olej do smażenia
> cukier puder do posypania

Mąkę przesiać, dodać jajka i kefir, dokładnie wymieszać (ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki)


Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół


Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, ułożyć banany przeciętą częścią do dna, zalać ciastem.
Smażyć na wolnym ogniu jedną stronę, odwrócić łopatką każdy banan oddzielnie, usmażyć drugą stronę. Zdjąć z patelni, posypać cukrem pudrem.

W ten sam sposób można smażyć placuszki z innymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz