poniedziałek, 3 lutego 2014

Korma z kurczaka po indyjsku + patatas bravas po hiszpańsku

Ta potrawa to doskonałe źródło witamin B i E.


SKŁADNIKI:
>350 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
> 1 średnia cebula
> 2 ząbki czosnku
> 3 łyżki oleju roślinnego
> 3 łyżki mąki
> 2 łyżki curry
> 750 g piersi z kurczaka bez kości i skóry
>  mały pęczek świeżej kolendry
> 2 płaskie łyżki rodzynek bez pestek
> 25 g płatków migdałowych
> 1/2 cytryny
> 2 łyżki jogurtu naturalnego
> 2 łyżki tłustej śmietany
> sól, czarny pieprz

1. Podgrzać wywar. Obrać i posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na dużą patelnię i smażyć na oleju na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. 
2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem curry. 


Pokroić kurczaka w kostkę o boku ok. 2,5 cm i wrzucić do miski. Wymieszać starannie, by mąka i curry równomiernie pokryły mięso. Wrzucić na patelnię i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając.


3. Opłukać, wysuszyć i posiekać łyżkę kolendry.(ja użyłam suszonej)


 Zachować szczyptę do przybrania, natomiast resztę wrzucić na patelnię razem z rodzynkami.


Dolać gorący wywar. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić na bardzo małym ogniu 10 minut.
4. Uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni.


Wycisnąć sok z cytryny i odstawić. 
5. Kiedy mięso będzie gotowe, zdjąć patelnię z ognia, dodać płatki migdałowe, sok z cytryny, jogurt, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.


Delikatnie podgrzewać potrawę, nie dopuszczając do wrzenia. Udekorować resztą kolendry.

Do tej potrawy najlepiej pasuje ryż, np. Basmati, ale ja zaeksperymentowałam z patatas bravas.

PATATAS BRAVAS
czyli frytki na sposób hiszpański


SKŁADNIKI:
>ziemniaki 
> kilka ząbków czosnku
> oliwa z oliwek lub olej

Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, czosnek rozdrobnić, smażyć w głębokim oleju aż do uzyskania chrupiącej skorupki na ziemniakach.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz