piątek, 13 grudnia 2013

Buraczek

Moje pierwsze ciasto z buraków. Nie wierzyłam, że będzie smakować jak tradycyjne ciasto, a jednak :) 


SKŁADNIKI:
> 4 jajka
> 1 1/2 szklanki cukru
> 2 szklanki mąki pszennej
> 1 szklanka oleju
> 1 szklanka buraków startych na tarce z dużymi otworami
> 1 szklanka słodkiej marchewki startej na tarce z dużymi otworami
> cukier waniliowy
> duża garść posiekanych orzechów arachidowych
> garść rodzynek
> 1 porcja proszku do pieczenia
> sól
> cukier puder do posypania
> tłuszcz i tarta bułka do formy

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,


następnie wymieszać z olejem, dodać buraki i marchewki oraz orzechy (wybrałam włoskie) i rodzynki.


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać z masą żółtkową.


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. 


Przełożyć do  natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 *C) na 1 godz. i 15 min. ( piecze się długo, więc warto sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką). Gorące ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz