sobota, 26 marca 2016

Wielkanoc

Na Wielkanoc zamiast tradycyjnej babki czy mazurka, pokusiłam się o zrobienie tego serniczka z orzechami zatopionymi w karmelu... Do tego kawa bananowa na ciepło i jak dla mnie nic już więcej nie potrzeba.  



SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM 

SPÓD:
> 200 g herbatników (mogą być kakaowe)
> 100 g masła
WARSTWA KARMELOWA:
> 400 g masy kajmakowej z puszki
> 80 g orzeszków ziemnych
SERNIK:
> 1/2 kg sera mielonego 
> 250 ml śmietany kremówki 30 %
> 100 g białej czekolady
> 1/2 szklanki cukru pudru
> 4 łyżeczki żelatyny 
> ok.60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej na wierzch



Herbatniki zmiksować w blenderze na okruszki lub włożyć w woreczek i pokruszyć wałkiem. Masło rozpuścić i wlać do herbatników.



 Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o wymiarze 20 - 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Uklepać ręką tak, żeby zachodziło lekko na boki (ok.1 cm). Wstawić na 15 min do lodówki. 
Następnie wylać karmel z puszki i posypać orzeszkami. Wstawić ponownie do lodówki.



 Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Zostawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (wykorzystałam Śnieżkę, którą zmiksowałam z mlekiem) z dodatkiem cukru pudru. Ser powinien mieć temp. pokoj.- połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Do masy serowej dodawać po trochu ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Na końcu wlać lekko tężejącą żelatynę. Wymieszać i wylać masę na warstwę karmelu. 



Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udekorować startą na tarce czekoladą. (napisy zrobiłam cukrowymi pisakami). 



WESOŁYCH ŚWIĄT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz