Polecam tę zupę, gdyż jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Szczególnie ze względu na właściwości antynowotworowe brokułów.
SKŁADNIKI:
>brokuł
>cebula
>1 l bulionu warzywnego (z kostki)
>kieliszek białego wytrawnego wina
>100 ml śmietany 12-proc.
>10 dag podsuszonej kiełbasy czosnkowej
>2 łyżki oliwy
>łyżka oleju
>sok z cytryny
>2 ząbki czosnku
>chili
>gałka muszkatołowa
>bazylia
>sól, mielony pieprz
* Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodyżki cienko obrać i pokroić. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać winem i gotować 5 minut.
* Dodać brokuł, zalać go bulionem, gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż będzie miękki. Zupę odstawić z ognia, przestudzić i zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, chili, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i mocno podgrzać.
* Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Obsmażać na oleju z obu stron, aż plasterki będą chrupiące i rumiane. Zupę wlać do ogrzanych miseczek, posypać chipsami z kiełbasy i podawać udekorowaną bazylią.
Ja nie dodawałam kiełbasy, bo w piątki nie jadam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz