wtorek, 5 lutego 2013

Grecka sałatka owocowa w arbuzie

Choć nie ukrywam, że jest to przepis bardzo pracochłonny i wymaga dużego zaangażowania i cierpliwości to jednak godny polecenia na wszelkie imprezy czy to z przyjaciółmi, czy nawet na kolację we dwoje. Myślę, że warto pobawić się w artystę nawet w kuchni. Efekt zaskoczy każdego  :)
           

SKŁADNIKI:
> arbuz (ok.2 kg)
> po 2 brzoskwinie i morele
> 10 dag malin lub truskawek
> 2 kiwi
> 20 dag winogron
 NA SOS:
>1/2 szklanki soku z pomarańczy
>2 łyżki cukru
>1 łyżka miodu
> szczypta cynamonu

>Górę arbuza (ok.1/3) odciąć. Z pozostałej, większej części owocu wydrążyć łyżeczką kulki miąższu i usunąć pestki. Brzeg arbuza naciąć dekoracyjnie (np.w ząbki).

>Pozostałe owoce umyć, z brzoskwiń i moreli wyjąć pestki, pokroić w dużą kostkę, a obrane kiwi pokroić w plasterki.
> W głębokiej misce wymieszać przygotowane owoce z kulkami arbuza, winogronami i malinami lub truskawkami.
>Sok pomarańczowy podgrzewać z cukrem, gdy cukier się rozpuści, ostudzić. Dodać miód i cynamon, wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać sałatkę w schłodzonej misce ze skóry arbuza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz