wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe menu

Walentynki tuż tuż, warto więc zrobić coś wyjątkowego dla ukochanej osoby. W moim menu znajdziecie kilka pomysłów na tę specjalną okazję. 

Sernik na zimno

SKŁADNIKI:
>500 g serka homogenizowanego (czysty lub waniliowy) 
> 1/2 kostki margaryny (Kaśka, Maryna)
> 1 jajko
> 2 łyżki żelatyny
> 3/4 szklanki cukru (jak serek waniliowy mniej cukru)
>1/2 szklanki mleka
> owoce do dekoracji
> galaretka do zalania

Cukier utrzeć z margaryną, dodać jajko, następnie serek. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a jak urośnie, rozpuścić w gorącym mleku. Żelatynę z mlekiem wlewać wolno do masy serowej ciągle mieszając. Gotową masę wlać do formy (może być wyłożona herbatnikami lub biszkoptami) i wstawić do lodówki. Jak się zetnie, udekorować owocami i zalać galaretką rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu,

MOJA RADA: żeby zaoszczędzić trochę czasu, używam cukru pudru (szybciej się uciera).



              TRUSKAWKI W CZEKOLADOWYCH MUNDURKACH



SKŁADNIKI:
> 500 g świeżych truskawek
> 100 g wedlowskiej białej czekolady
> 100 g wedlowskiej mlecznej czekolady
> 2 łyżki miękkiego masła

Truskawki umyć i osuszyć z zielonymi szypułkami. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać jedną łyżkę miękkiego masła. Czekoladę przestudzić tak, aby nie zastygła. W płynnej białej czekoladzie maczać truskawki do wysokości 3/4. Truskawki odkładać na tacę wyłożoną pergaminem do całkowitego zastygnięcia. Czynność tę powtórzyć dokładnie tak samo z czekoladą mleczną lub gorzką, tutaj należy truskawki maczać do 1/2 wysokości, tak aby został widoczny pasek białej czekolady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz