SKŁADNIKI:
> 2 łyżki oliwy z oliwek
> 8 udek kurczaka bez kości (ja wzięłam 4)
> 1 średnia czerwona cebula
> 1 ząbek czosnku ( wzięłam 3)
> 1 duża czerwona papryka
> 1 duża żółta papryka
> 400 g pomidorów pokrojonych z puszki
> 150 ml wytrawnego białego wina
> 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
> 75 g kiełbasy chorizo
> 25 g drylowanych czarnych oliwek
> sól, czarny pieprz
> natka pietruszki
> bułka
1) Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym (ja wzięłam po prostu patelnię do duszenia), przeciąć udka na połówki i smażyć na dużym ogniu, aż przyrumienią się na złoty kolor.
2) Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Obrać i wycisnąć czosnek. Opłukać papryki i pokroić w plasterki.
Dorzucić warzywa do kurczaka i smażyć, aż będą dość miękkie i lekko przyrumienione.
3) Dodać pomidory, wino, paprykę w proszku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
(Zdjąć skórkę z kiełbasy), pokroić ją w grube plastry i dorzucić. Dusić na wolnym ogniu 15 min, żeby mięso nie było surowe.
4) Pokroić oliwki, dodać je i doprawić potrawę do smaku. Przybrać posiekaną pietruszką. Podawać z bułką.
Porcja zawiera witaminy z grupy A, B, C i E.
wygląda przepysznie! tylko zamiast kurczaka wrzuciłabym mieso sojowe ponieważ jestem wegetarianka :)
OdpowiedzUsuńZ mięsem sojowym też bym spróbowała. Lubię wszelkie nowości :)
UsuńMniam!:) Na pewno bardzo smaczne, no i na pewno kiedyś spróbuję zrobić, lub kupić, jeśli w końcu do Hiszpanii pojadę :)
OdpowiedzUsuńOj, do Hiszpanii to można wracać, wbrew powiedzeniu, że 2 razy do tej samej rzeki się nie wchodzi.
Usuń