SKŁADNIKI:
> 4 średnie ziemniaki
> puszka zielonego groszku
> 1/2 cebuli
> 2 ząbki czosnku
> duży pomidor
> kawałek korzenia imbiru
> łyżka garam masala lub łyżka curry
> łyżka kurkumy
> szczypta chili
> sól
> oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku lub olej
Połówkę cebuli drobno posiekać. Korzeń imbiru przecisnąć przez praskę do czosnku. Czosnek obrać i drobno pokroić lub zmiażdżyć w prasce. Garam masala (lub curry), kurkumę i chili wymieszać w miseczce.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pomidora umyć, osuszyć i drobno pokroić. W średnim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć cebulę. Dodać czosnek i imbir. Wsypać przyprawy,
dodać kawałki pomidora. Przykrywamy i kilka minut dusimy pod przykryciem. Dodać ziemniaki, groszek i posolić. Wody dolać tyle, aby danie się nie przypaliło. Gotować do miękkości.
Muszę spróbować! Na pewno pyszne :D
OdpowiedzUsuńMój blog- KLIK
Polecam :) Wyszły 2 porcje, ale ja zjadłabym nawet więcej. Dobry dodatek do indyjskich placków naan.
OdpowiedzUsuńO jejciu, toż to jest tak kuszące, a zarazem wykonane z łatwo dostepnych składników!:) Cudo, pewnie przepyszne danie, muszę kiedyś koniecznie spróbować!:)
OdpowiedzUsuńJestem Twoja czytelniczka, jakby co, mam Twój blog na liście ,,Złote blogi":)
odkrywajzalicja.blogspot.com
Bardzo mi miło, mnie również podoba się Twój blog i dodaję Cię do ulubionych :)
OdpowiedzUsuń