wtorek, 23 kwietnia 2013

Pierożki Indian Pueblo

Oj, narobiłam się przy nich... Ale warto było! Mają wyjątkowy smak :) 


SKŁADNIKI:
> 2 szklanki mąki
> po 1/4 łyżeczki soli i proszku do pieczenia]
> 2 łyżeczki cukru
> 4 łyżki masła
> 2 łyżki margaryny 
NA NADZIENIE:
> 2 szklanki suszonych moreli
> po 1/2 szklanki rodzynek i migdałów
> 10 dag cukru
> cynamon
PONADTO:
> olej
> cukier z cynamonem

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać w misce, dodać posiekane masło i margarynę. Zagnieść ciasto, w trakcie dolać 1/2 szklanki lodowatej wody. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na 30 min.
Morele gotować w małej ilości wody, aż zmiękną, odcedzić, zmiksować. Przełożyć do rondla, dodać cukier i gotować 5 min.


Dodać rodzynki, posiekane migdały, cynamon.


Ostudzić.


Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać szklanką krążki, na każdym kłaść po łyżce nadzienia. 


Składać na pół i sklejać brzegi. Wlać na patelnię tyle oleju, aby jego warstwa miała 2 cm wysokości. Rozgrzać i smażyć pierożki do zrumienienia. Osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem i cynamonem.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz