Dużo zielonego, a więc zdrowo :)
SKŁADNIKI:
> 3 młode cukinie (po 20 dag)
> 2 jajka
> 10 dag mąki
> 5 dag startego parmezanu
> pęczek szczypiorku
> pęczek koperku
> 4-5 łyżek oliwy
> 1-2 ząbki czosnku
> sok z cytryny
> sól
> świeżo zmielony czarny pieprz
Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, odciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na 10-15 min, odcisnąć.
Mąkę przesiać przez sito. Jajka umyć, osuszyć. Szczypiorek i koperek opłukać, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Do utartej cukinii dodać posiekany szczypiorek i koperek, wsypać mąkę, wbić jajka.
Doprawić do smaku rozgniecionymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Dodać parmezan. Masę dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wkładać po łyżce masy i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Szczypiorek można zastąpić świeżą miętą. Podawać z sosem jogurtowym-najlepszy będzie gęsty jogurt naturalny z dodatkiem świeżych ziół, czosnku lub łagodnej przyprawy curry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz