SKŁADNIKI (na blachę 25 x 25 cm):
> 300 g gotowych biszkoptów
> puszka plastrów ananasa (800g)
> 100 ml soku z ananasa
> 6 żółtek (jaja M)
>100 g cukru
> 10 łyżek likieru kokosowego
> 8 łyżek białego rumu ()
> 500 g mascarpone (lub białego sera śmietankowego)
> 50 g chipsów kokosowych do dekoracji (ja wzięłam po prostu płatki migdałowe i wiórki kokosowe)
* Połowę biszkoptów ułożyć na dnie blachy. Krążki ananasa osączyć, zalewę połączyć z sokiem ananasowym. Biszkopty skropić połową soku ananasowego. Krążki ananasa pokroić na ćwiartki, połowę z nich ułożyć na spodzie biszkoptów.
* Żółtka utrzeć mikserem na gładką, puszystą masę (ja użyłam trzepaczki).
Wlewać cienką strużką rum i likier, dodać przetarty przez sitko mascarpone lub biały ser śmietankowy.
Składniki utrzeć na jednolitą masę o konsystencji lekkiego kremu.
Dodać cukier (ja wybrałam c.puder, bo szybciej się rozpuszcza).
* Połowę masy rozsmarować na warstwie ananasów,
obłożyć resztą biszkoptów, skropić pozostałym sokiem,
ułożyć cząstki ananasa. Posmarować resztą kremu.
Tort nakryć arkuszem przezroczystej folii i wstawić na godzinę do lodówki.
*Chipsy kokosowe lekko zrumienić na suchej patelni o grubym dnie, posypać dekoracyjnie biszkopt.
SMACZNEGO !
Chodak masakra, ślinka leci...:(((((( zamawiam to jak bede w PL!!!
OdpowiedzUsuń