SKŁADNIKI:
> 1 drobiowa porcja rosołowa (zastąpiłam drobiową kostką rosołową)
> 1 porcja młodej włoszczyzny z kapustą
> 50 dag ziemniaków
> 25 dag buraków
> puszka konserwowej białej fasoli
> łyżka mąki pszennej
> 1/2 szklanki śmietany
> garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
> 1-2 listki laurowe
> 2-3 ziarna ziela angielskiego
> sól, pieprz
> cukier
> sok z cytryny
> warzywna przyprawa typu vegeta
Mięso umyć, zalać 6 szklankami wody z łyżeczką przyprawy warzywnej, dodać listki laurowe i ziele angielskie, gotować 30 min. Buraki obrać, zalać wodą tak, aby były zaledwie przykryte i gotować do miękkości. Włoszczyznę oczyścić, i drobno pokroić, dodać do zupy, zagotować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. (Wyjąć mięso, oddzielić od kości i pokroić w drobną kostkę.) Buraki zetrzeć na tarce z dużymi otworami
(można nadziać na widelec, gdy jeszcze są ciepłe i w ten sposób zetrzeć, nie czekając, aż ostygną)i razem z wywarem dodać do zupy,
dodać też fasolę z zalewą, zagotować,
doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlać do garnka i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia. (Dodać pokrojone mięso) i posiekaną zieleninę, wymieszać.
A Waszym zdaniem jaka zupa jest najsmaczniejsza?
Zwykla pomidorowa i barszcz <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
http://lovett-lov.blogspot.com/