czwartek, 5 czerwca 2014

Kurczak z jabłkowym curry

SKŁADNIKI:
> 2 filety z kurczaka
> 4 jabłka
> cebula
> 2 ząbki czosnku
> ostra papryczka chili
> łyżka rodzynek
> łyżeczka startego imbiru
> łyżka łagodnego curry
> 3 łyżki oleju
> sól





Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę o boku 1 cm, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodać obraną i posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Do filetów z kurczaka i cebuli wsypać curry i imbir oraz razem podsmażyć. 


Następnie dodać jabłka i chili, podlać niewielką ilością wrzątku i dusić pod przykryciem, aż jabłka się rozgotują. Pod koniec duszenia włożyć umyte i osuszone rodzynki. Potrawę doprawić do smaku solą. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz