czwartek, 15 maja 2014

Placki ziemniaczane klasyczne

Najlepsza polska potrawa jaką babcia przygotowywała dla mnie w dzieciństwie. 


SKŁADNIKI:
> kilogram ziemniaków (wzięłam połowę)
> 2 cebule średniej wielkości
> 2 czubate łyżki pszennej mąki (dodałam odrobinę więcej)
> 2 jajka
> łyżeczka soli
> pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
> olej do smażenia
> plus dodałam koperek suszony dla urozmaicenia i smaku

Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć cebulę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na największych oczkach w malakserze-po utarciu przypominają cienki makaron.


 Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajka oraz przyprawy-w tym może być koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Usmażyć cienkie placki na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Placki można podawać ze śmietaną, z cukrem pudrem, różnego rodzaju sosami, np.czosnkowym, albo po prostu z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz