niedziela, 26 maja 2013

Tort z kwiatami na Dzień Matki

Dzisiaj Dzień Mamy, pokażmy jak bardzo je kochamy! :)


NA MAŁĄ TORTOWNICĘ
ten tort musi leżakować min. 1,5 godziny w lodówce

SKŁADNIKI:
> 1 jajo (M)
> 30 g cukru (puder jest najlepszy)
> 10 g mąki ziemniaczanej
> 20 g mąki pszennej
> sól
> szczypta proszku do pieczenia
> 20 g zmielonych migdałów
NADZIENIE:
> 4 listki żelatyny (wzięłam 4 łyżki z opakowania ;))
> 1 laska wanilii (zastąpiłam aromatem waniliowym)
> 300 g jogurtu z pełnego mleka (dałam 390 g, bo wg mnie było za mało)
> 1 pomarańcza
> 40 g cukru
DEKORACJA:
>egzotyczne owoce, np. 1 kiwi, 1 owoc mango, 6 owoców litchi z kompotu (jako, że o tej porze roku są słabo dostępne i bardzo drogie, zastąpiłam je truskawkami)
> 1 opakowanie żelatyny
> 50 g usiekanych pistacji
> łodyga kadyzowanej anżelki (sprzedawca postawił oczy w słup...)
PONADTO:
>papier do wykładania formy

*Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 *C.

*Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo 20 g cukru.



Żółtko utrzeć z resztą cukru  i 2 łyżkami wody na puch.


Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym nakładać warstwami na utarte żółtka na przemian ze zmielonymi migdałami i pianą z białek.


Całość wymieszać.
*Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor ok.25 min. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić, usunąć papier.
* Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż ostrym nożykiem i wydrążyć miąższ (lub dodać 3 krople aromatu). Wlać jogurt, dodać świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier.
                                                                                                                                                                                                                                                                          

Wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzewać do rozpuszczenia, po czym rozprowadzić masą waniliowo-jogurtową z resztą kremu i dokładnie wymieszać. Biszkopt spiąć obręczą tortownicy. Kiedy krem zacznie się ścinać, wylać go na wierzch biszkoptu, powierzchnię wyrównać szerokim nożem.  Tort wstawić na 3 godz. do lodówki.
* Owoce mango i kiwi obrać ze skórki, owoce litchi odcedzić z kompotu. Miąższ mango pokroić w paseczki, kiwi w plasterki. Z paseczków mango i owoców litchi uformować pąki kwiatów. (w przypadku truskawek, wykroić środki)Ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu, ozdabiając każdy pąk listkami z plasterków kiwi oraz pokrajaną w plasterki anżelką. Przygotować żelatynę wg przepisu na opakowaniu, skropić owoce.(nie dodałam całego opak. bo kiwi się nie ścięło) Z tortu zdjąć obręcz. Boki tortu posypać usiekanymi pistacjami (umieszczając na ostrzu noża, lekko dociskając). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz