poniedziałek, 20 maja 2013

Biszkoptowy deser

Apetyt rośnie w miarę jedzenia...


SKŁADNIKI:
> łyżka kawy rozpuszczalnej 
> 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36% tłuszczu)
> pół opakowania cukru waniliowego
> 2 łyżki cukru pudru
> opakowanie biszkoptów, najlepiej podłużnych
> mały kieliszek likieru amaretto lub kokosowego, np.malibu
> czekolada do dekoracji



Kawę wsypać do filiżanki gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Biszkopty dość obficie skropić naparem z kawy, a potem likierem. Wkładać po 4-5 sztuk do szklanych pucharków lub miseczek. Biszkopty w pucharkach ozdobić bitą śmietaną, wierzch posypać czekoladowymi wiórkami lub startą czekoladą albo udekorować polewą czekoladową. Zamiast bitej śmietany na biszkopty można położyć serek waniliowy.                                  

Biszkopty są lekkostrawne, bo nie zawierają tłuszczu. Można je dodawać do ciast i deserów, świetnie zastąpią blat biszkoptowy w torcie, czy serniku na zimno.


CZAS: 15 min  PORCJE: 3         330 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz