SKŁADNIKI:
> 80 dag ziemniaków
> cebula
> pęczek szczypiorku
> 10 dag kwaśnej śmietany
> 2 pomidory
> oliwa lub sklarowane masło do smażenia
> 2-3 ząbki czosnku
> sól, pieprz
Obrane ziemniaki opłukać, osuszyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać posiekany szczypiorek, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzać oliwę. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej i lekko ugniatać łyżką, formując okrągłe placki. Smażyć na dużym ogniu, aż nabiorą od spodu złotobrązowego koloru. Zmniejszyć ogień, odwrócić placki na drugą stronę i dosmażyć na rumiano. Gotowe placki osączyć na ręczniku i trzymać w cieple.
Pomidory i cebulę pokroić w plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Usmażone placki przełożyć cebulą i pomidorami. Wierzch polać śmietaną i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz