SERNIK NA ZIMNO Z KARMELEM
SPÓD:
> 200 g herbatników (mogą być kakaowe)
> 100 g masła
WARSTWA KARMELOWA:
> 400 g masy kajmakowej z puszki
> 80 g orzeszków ziemnych
SERNIK:
> 1/2 kg sera mielonego
> 250 ml śmietany kremówki 30 %
> 100 g białej czekolady
> 1/2 szklanki cukru pudru
> 4 łyżeczki żelatyny
> ok.60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej na wierzch
Herbatniki zmiksować w blenderze na okruszki lub włożyć w woreczek i pokruszyć wałkiem. Masło rozpuścić i wlać do herbatników.
Dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o wymiarze 20 - 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Uklepać ręką tak, żeby zachodziło lekko na boki (ok.1 cm). Wstawić na 15 min do lodówki.
Następnie wylać karmel z puszki i posypać orzeszkami. Wstawić ponownie do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Zostawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (wykorzystałam Śnieżkę, którą zmiksowałam z mlekiem) z dodatkiem cukru pudru. Ser powinien mieć temp. pokoj.- połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą. Do masy serowej dodawać po trochu ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Na końcu wlać lekko tężejącą żelatynę. Wymieszać i wylać masę na warstwę karmelu.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udekorować startą na tarce czekoladą. (napisy zrobiłam cukrowymi pisakami).
WESOŁYCH ŚWIĄT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz