Dziś znów dwa przepisy:
dla tych,co lubią makaron lub dla tych,co wolą ryż.
MAKARON Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
> O,5 kg makaronu świderki
> 500 g truskawek
> 1/2 szklanki śmietany 18 %
> cukier lub cukier waniliowy
Ugotować makaron. Odłożyć parę truskawek do ozdobienia dania. Resztę zmiksować
lub w całości podgrzać, ale nie gotować. Dodać cukier. Wymieszać ze śmietaną.
Polać makaron sosem truskawkowym.
RYŻ Z TRUSKAWKAMI PO TAJSKU
SKŁADNIKI (dla 4 osób) :
> 2 torebki ryżu
> 500 g truskawek
> 2 białka
> 5 łyżek cukru pudru
> łyżka mąki ziemniaczanej
> tłuszcz
> szklanka bitej śmietany
> ewentualnie: szklanka mleczka kokosowego
Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem mleczka. Umyć i odszypułkować truskawki, pokroić je na kawałki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na jego dnie ułożyć warstwę ryżu (ok.1/3 porcji), na to połowę pokrojonych truskawek. Posypać 2 łyżkami cukru pudru.
Przykryć kolejną warstwą ryżu, resztą truskawek, znów posypać 2 łyżkami cukru pudru i dać trzecią warstwę ryżu.
Ubić z białek sztywną pianę. Pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć masę na ryż.
Zapiekać ok. 50 min w temp. 160 *C. Podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz