poniedziałek, 28 października 2013

Kurczak po karaibsku

Po prawie 4 miesięcznej przerwie, spowodowanej wyjazdem czas powrócić do prowadzenia bloga :) W tym poście proponuję Wam kurczaka z ananasem-moim ulubionym składnikiem potraw.


SKŁADNIKI: 
>1 duży kurczak do pieczenia, pokrojony na kawałki
> świeżo zmielony czarny pieprz
> 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
> 2 duże cebule, drobno posiekane
> 2 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
> 2 łyżki rodzynek
> 1 mała papryczka chili, bez nasion, pokrojona w drobne plasterki
> 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
> 1 ananas z puszki w naturalnym soku
> wywar z kurczaka

1. Wytrzeć kawałki kurczaka do sucha, usuwając nadmiar tłuszczu. Oprószyć pieprzem. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać olej i po obu stronach lekko podsmażyć kawałki kurczaka, aż nabiorą złotawego koloru. Wyjąć z naczynia i odstawić.

2. Do tego samego naczynia wrzucić posiekaną cebulę i dusić, aż zmięknie. Następnie wrzucić pomidory, rodzynki, papryczkę chili i czosnek.


3. Odcedzić plasterki ananasa, a sok wlać do naczynia z warzywami. Dodać kawałki kurczaka i zalać taką ilością wywaru, żeby przykrył mięso.(nie przesadzać!). 


Częściowo przykryć naczynie i gotować na małym ogniu przez 15 min aż mięso będzie miękkie. Kurczaka ułożyć na półmisku, a naczynie z sosem postawić na ogniu.

4. Sos doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, dodając sól i pieprz oraz pokrojone na pół plasterki ananasa. 


Podgrzać i sosem polać kurczaka.
Podawać z gotowanym ryżem. 

PORCJE: 4-6

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz